Wat zou het toch heerlijk zijn om te brouwen met hop uit eigen tuin! Dat dachten we bij de Groene Klapstoel ook, dus zo geschiedde.
De hop uit eigen tuin uit de voortuin deed het vorig jaar niet fantastisch. Dus kreeg ik van vrouwlief twee planten van het tuincentrum hier om de hoek.
Een beetje mest, een beetje zon. Deze deed het misschien ook best op het balkon.
Maar bij ons slingerde hij door de appel struik (een boom kan je dat kreng niet noemen, ondanks de vele zoet zure appeltjes blijft het toch een struik) en hing hij september vol met ‘pluisjes’.

“Dat komt nooit meer goed” dacht ik. Misschien is deze plant van het verkeerde geslacht ofzo, maar dit zijn geen hopbellen zoals ik ze hebben wil. Máár: geduld is een schone kunst en 2 weken later alsnog genoeg kunnen oogsten voor de komende 3 brouwsels.




De morgenstond heeft goud in de mond.
en hop uit de grond.
De hop is voor het eerst terug te vinden in ons Krachtontbijt, een 8% zware breakfast stout met Ahornsiroop, vanille, chocolade en koffie.
De Groene Klapstoel is erg trots op dit bier en met name dat deze de goedkeuring heeft mogen krijgen van een echte bierkenner: Wil Doensen ! Bedankt Wil. Proost, op je gezondheid (en ga er bij zitten).