Het is weer zover: Dry Januari. Voor mij betekent dit zoals ieder jaar een maand geen alcohol houdende dranken nuttigen. Soms bevalt dit zo goed, dat ik er nog een 2e of 3e maand aan plak.
Alleen de eerste 2 weken zijn even doorbijten, maar daarna gaat dit meestal van een leien dakje.
Het is de maand dat we alcohol laten staan. Vaak pak ik dan het hardlopen ook weer wat fanatieker op.
Al met al niks mis mee.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat we geen bier kunnen brouwen, dus we gaan maandag aanstaande (2 januari) aan de slag met een Quadrupel.
Recept Dry Januari Quadrupel
Het recept is geschreven en gelukkig zijn dit keer alle ingrediënten ook in huis. We gaan voor een volmoutig (bijna 6 kilo mout op 13 liter!!) bier met zachte fruitprofielen dankzij een Rochefort gist. Wederom hop uit eigen tuin en 3 soorten gerstemout.

Vandaag de brouwdag, in twee delen gehakt vanwege verplichtingen met zoonlief. Dus eerste deel van de dag, vooral schroten en het eerste stukje van de 3-staps maisch.
Zie hier Deel 1 in de vorm van een Vlog.
Brouwdag deel 2
Goed, dus de ochtend 6,2kg mout geschroot met de koffiemolen en de accu schroefboormachine en 18 liter water op 60C toegevoegd.
Daarna moest ik helaas even naar de wekelijkse logopedie oefeningen met mijn zoontje, dus alle stekkers eruit en de eerste maisch-stap wat langer dan de geplande 30 minuten.
Na de pauze de pan op 72C voor nog een half uur en de laatste 5 minuten naar 78C.
De pan zat nagenoeg vol (paar cm onder de rand nog over) en met zo’n berg mout werkt het Hexenfilter helaas ook niet fantastisch. Het kraantje zat zo vol met mout en liep voor geen meter door.
Dus het werd ouderwets behelpen, mout scheppen met de zeef, uit laten lekken en in de afval emmer.
Uiteindelijk 2 emmer wort en 1 emmer afval. Rest van de pan maar uitgegoten over de zeef.
Pan snel schoongemaakt in de badkuip (ideaal zo’n ding, ik ga er 2x per week in liggen en tussendoor kan je er dus ook nog de vaat in doen, met wat oxi-bruis) en we kunnen aan de kook.
Spoelen en koelen
Tijdens het spoelen (na de maisch) proberen we zoveel mogelijk vergistbare suikers te verkrijgen uit de mout. Zeker bij een Quadrupel niet onbelangrijk !
Het restant van de natte graan noemen we de bostel. Deze kan bij grote brouwerijen vaak opgehaald worden door de boer, die er het vee mee voeren. Je kan er ook brood mee bakken. Helaas geen tijd voor dus deze bostel gaat gewoon mee naar de Spinder van de week.
De wort (de suikeroplossing zeg maar) gaan we koken met de hop voor de bitterheid en op het einde nog wat hop voor de aroma’s.
Na de kook van 90 minuten (waarvan 90 minuten de “Megens” hop (uit eigen tuin) en 5 minuten Taurus hop (aroma)) is het tijd en zaak om zo snel mogelijk terug te koelen naar een schappelijke 30 graden Celsius.
Schappelijk in die zin dat de gist bij te hoge temperaturen kapot gaat en dan hebben we geen bier.
Deze ‘Rochefort’ gist zal uiteindelijk zijn werk gaan doen bij een graad of 24, maar met terug koelen naar 30 graden zitten we wel goed. Met een koelspiraal kost dit maar een minuut of 10 (bij deze kleine hoeveelheid, we hebben nog zo’n 13 liter over.) en met een platen koeler zou het nog sneller kunnen.
Er ligt hier zo’n ding op zolder, maar voor deze hoeveelheden blijf ik trouw aan de spiraal.
Wel, de gist zit er bij. De gemeten begin SG is helaas iets lager dan gewenst. Volgens recept had dit 1108 moeten zijn. Ik had dat al ruim gedaan omdat ik weet dat het altijd wat lager uit valt met deze installatie.
Zelfs nog suiker moeten toevoegen halverwege de kook omdat de meting toen wel erg laag uit kwam.
Voor de toekomst wil ik dat ondervangen door wat moutextract in poedervorm in huis te houden.
Begin SG gemeten op 1080 op de Hydrometer.
Brewbrain
Tijdje geleden al een leuk speelgoedje gekocht: de Brewbrain.
Dit is een stukje elektronica die je in je brouwsel laat drijven en deze meet elke 15 minuten de temperatuur en het SG, een soort vlotter is het.
Deze kan je dan uitlezen via wifi en zo kan je je vergistingsproces volgen.










Beste Gele Klapstoel,
Dank voor uw uitgebreide informatie over bieren.
Waar kan ik uw producten aanschaffen?
En heeft u misschien nog iemand nodig in dienst om te helpen in uw bedrijf?
Ik beloof dat ik ondertussen niet van de bieren zal drinken.
Bedankt voor de informatie en succes met uw bierbrouwblog.
Met vriendelijke groet,
Jozef Colohal
Hoi Jozef,
we zijn niet echt een bedrijf maar een thuisbrouwer (2 persoons, max. 20L), dus dat lukt
zo wel 🙂 Bedankt voor het vragen.
Het uitbrengen van een bier via een huurbrouwer zit zeker nog in de pijplijn, als het zo ver is
hoort u er van.
Met vriendelijke groet, Bart
Beste Bart,
Bedankt voor uw snelle reactie.
Wellicht dat een nieuwsbrief van de Groene Leunstoel een goed idee is om de liefhebbers op de hoogte te houden? Ik heb vroeger bij de schoolkrant gewerkt dus heb wel wat ervaring.
Met vriendelijke groet,
Jozef Colohal