Tijd voor het bottelen van de Dry Januari. Hij heeft 2 weken staan vergisten, vooral de eerste week veel activiteit op het waterslot. Na het overhevelen ging hij toch nog eens van 1009 naar 1001 SG.
Met een begin SG van 1087 komen we zo op een 11,5% zwaar bier uit.
Dat is niet mis, maar het ging wel mis. Waarschijnlijk had ik beter op Vrijdag de 13e kunnen bottelen, man man man wat een ellende.
Een paar 30cl flesjes geselecteerd; om een of andere vage reden paste de kroonkurken niet. Ze gingen er niet strak op. Dus snel nog wat 33cl flessen gaan spoelen.
Vervolgens knijp ik te hard (grote spierballen natuurlijk) en breekt de hals van een vers gevulde 75cl fles !! :O
Glas in het bier
dus in die 75cl héérlijke (ga ik even van uit) Quadrupel.. bier weggegoten in de goot en de fles in de kliko. Safety first beste mensen.
Nou, nu hebben we de grootste ellende wel gehad toch??
Mis! Ik had een recept voor 14 liter. Met het bekende rendement ging ik even uit van een werkelijke 12,5 liter, maar ik kan dit in het gistvat en in de pan helaas niet exact meten.
Bottelsuiker berekend op 6 gram de liter en naar beneden afgerond voor de veiligheid. We hebben al regelmatig spuiters gehad en zelfs bier bommen..
Maar, je raad het al: niet elke gespoelde fles kwam gevuld en uiteindelijk blijkt er zo’n 10 liter in het vat te zitten. Dat komt op zo’n 10 gram / liter en dat komt weer neer op bier bommen.
Veel te veel koolzuur gaan we zo krijgen.

Met enig gekunstel en gepiel kunnen we er hopelijk toch wat van maken. Hier gelezen dat we dopjes kunnen wippen tussendoor om zo de druk eraf te laten en dan valt de boel wellicht nog te redden.
Nu staan ze op zolder en daar is het een graad of 9, dus de navergisting is nog niet echt actief.
Ik ga eerst ‘even’ mijn klimaatkastje afbouwen (met de 2 linkerhanden) en dan zet ik flesjes voor flesjes op 20 graden weg. Dan om de dag even psssst laten zeggen.
Wordt vervolgd.