Brouwdag samen met ons pa, een Tripel genoemd naar de heilige Antonius, maar ook ons pa: Isidorius Antonius Megens (d’n Anton). Vandaar de Trippel Antonius.

Gevraagd aan ons pa welke tripel hij lekker vind. Dat werd de LeFort en de Rochefort. Hiervan de IBU en de EBC opgezocht (voor de leken: de kleur en bitterheid) en daarna een recept gaan schrijven met behulp van de software Brouwvisie.
Na het schrijven van het recept en het kiezen van een maischschema konden we mijn vrije maandag aan de slag. Welliswaar met een korte onderbreking tussen de middag, vanwege de logopedie van de oudste kleine man. (Aan Anton de eer om gedurende die tijd het in de pan roeren op zich te nemen.)



Na de pauze (voor mij) gauw gefilterd en gespoeld tot het gewenste SG voor de kook.
Tijdens de kook de eerste hopgift (Taurus) voor de bitterheid en aan het eind nog een paar minuten voor het aroma. Onze Trippel Antonius begint langzaam vorm te krijgen en ons pa vind het ook leuk om ’te helpen’, dus dat is mooi !
Nu snel het goudgele goedje terug koelen zodat de gist erbij kan om zijn werk te gaan doen.
Zoals jullie natuurlijk allemaal weten geeft gist ook veel smaak en geur aan bier, het zet de vergistbare suikers om naar alcohol en koolzuurgas. (In dit proces wordt de Wort bier 😉


Na de hoofdvergisting van een week en nog een anderhalve week na overhevelen in een ander vat is het tijd om te bottelen, zodat de koolzuur kan blijven zitten. En nog een paar weken later is dit het resultaat:

De eerste geslaagde tripel van de hand van (de helft van) de Groene Klapstoel thuisbrouwerij. De Trippel Antonius. Met dank aan d’n Anton.
Ziet er goed uit mannen!