Voor het vergisten was ik nog op zoek naar een passende koelkast om om te bouwen naar klimaatkast.

Voor het solo brouwen thuis gebruik ik bovenstaand vergistingsvat. Deze is ongeveer 14 Liter max. inhoud en 53x53x53cm met waterslot.
Ik wilde graag een koelkast gaan gebruiken voor gecontroleerd vergisten, maar i.v.m. gebrek aan ruimte in huis / op zolder was eigenlijk een tafelmodel koelkast al te groot.
Bij de kringloop een mooi modelletje gevonden, wel een vriezer maar goed.. ding in de auto, voor die €17.50 kunnen we ons geen bult vallen.
Eenmaal thuis en met een scherpe blik, toch niet helemaal passend. Vanwege de compressor aan de achterkant onderin de helft van de ruimte loos. Dus het idee kon in de ijskast XD
Nieuw ronde nieuwe kansen nieuwe klimaatkast
Na een paar ronden brainstormen met verschillende partijen kwam één van de collega’s van de ICT Helpdesk met een pracht idee: een Peltier element.
Er bestaan elektrische koelboxen die weinig stroom verbruiken en kunnen verwarmen en koelen doormiddel van zo’n ding.
Dus: vrieskist gesloopt. En met behulp van een warmte matje voor plantjes, een Peltier element, een pc-voeding en een warm- / koud stopcontact een eigen klimaatkast gebouwd. (Dank Youtube)
En het werkt!! Wellicht nog wat fine-tunen maar voor nu is vanaf 16.00u gisterenmiddag (23-1-23) 19,69C ~ 20.06C

Temperatuur is ingesteld op 20C met een marge van 0.3C om te gaan koelen, ofwel verwarmen. Zie hieronder het verloop van dit leuke project;








Nu de Dry Januari quadrupel erin om te kijken of daar de nagisting een beetje op gang wil komen.
Op dit moment geven die maar zachte sisjes, terwijl er bierbommen werden verwacht !!